top of page
Search

Minder perfectie, meer authenticiteit

Writer: JohnJohn

Updated: Aug 23, 2024


Perfectie

Koppel jij waardering krijgen (van jezelf of anderen) aan het leveren prestaties? Als dat zo is weet je ook dat dit kan resulteren in een voortdurende druk om perfect te zijn en hoge eisen aan jezelf te stellen. Het gevolg hiervan is vaak stress en uitputting.

Voor mensen zonder chronische ziekte is dit al een probleem, maar er komt nog een extra dimensie bij wanneer je een chronische ziekte hebt en nog steeds blijft vasthouden aan het idee van perfectie als route naar waardering.

Weet je, voor mensen die 100% fit zijn duurt het soms lang voordat ze inzien dat perfectie een illusie is. Immers, de werkelijkheid is veel complexer en perfectie bestaat helemaal niet. Met het hebben van een chronische ziekte krijg je dit inzicht er gratis en voor niks bij: “zonder modder geen lotus” aldus Thich Nhat Hanh.

Leven i.p.v. overleven

Misschien was jij, net zoals ik, gewent om hard te werken en te presteren. Dit kan gelden voor alle rollen die we vervullen in ons leven: als kind, ouder, partner, werknemer, zelfstandige, werkgever, etc. De drang om uit te blinken laat weinig tijd over om gewoon te leven. We zijn te druk bezig. Het moet immers perfect zijn.


Je bent al OK

Door te streven naar onbereikbare perfectie, geef je eigenlijk aan dat je niet goed genoeg bent zoals je bent. Perfectionisme komt misschien wel voort uit angst; een angst om niet goed genoeg te zijn. Deze angst onderkennen kan bevrijdend werken. Of je nu een chronische ziekte hebt of niet. Dus, wees wat vriendelijker voor jezelf.

Realiseer je dat perfectie slechts een idee is

Perfectie is een idee, een illusie, een concept dat alleen in ons hoofd bestaat en niet in de werkelijkheid. De realiteit is veel complexer en weerbarstiger dan we zouden willen.

Op je gemak met imperfectie

Je kunt heus wel je best doen maar verwacht niet dat het eindresultaat perfect zal zijn. Er is zelf een hele kunstvorm ontstaan in Japan die de imperfectie en vergankelijkheid centraal stelt en juist waardeert: Wabi-sabi.

Hieronder tref je drie tips die je waarschijnlijk al kent. De kunst is om ze echt uit te proberen en te zien wat het je kan opleveren. Succes! Ik hoor graag van je in de “opmerkingen”.

Tip 1: Stel haalbare of nieuwe doelen

Dit is lastig omdat we eerst wel de mogelijkheid hadden om bepaalde doelen en/of ambities na te jagen maar nu niet meer. Dit vraagt om een herbezinning van het doel (is dit nog wel realistisch?) of een aanpassing van het doel (de lat minder hoog leggen).

Voorbeeld: vroeger was mijn doel om 20 baantjes te zwemmen in een half uur. Maar dit werd in toenemende mate lastiger en gaf steeds meer frustratie als ik het weer eens niet haalde of helemaal gesloopt uit het water kwam. Oplossing: het doel bijstellen. In plaats van het aantal baantje als doel te hebben werd de duur het doel “gewoon een half uurtje zwemmen”. Resultaat: minder stress en toch een voldaan gevoel.


Tip 2: Knip taken op in kleine stukjes

In plaats van helemaal leeg te lopen om een taak verdeel je de taak in kleinere successen. Zo blijft er energie over en vergroot je jouw draagkracht op termijn.

Tip 3: voortgang is belangrijker dan perfectie.

Het basisidee is dat je jezelf toestaat fouten te maken en daarvan te leren in plaats van jezelf te straffen.


Tip 3: voortgang is belangrijker dan perfectie.

Het basisidee is dat je jezelf toestaat fouten te maken en daarvan te leren in plaats van jezelf te straffen.

 
 
 

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page